førstegangsvitnemål

Førstegangsvitnemål (tidligere kalt primærvitnemål) er det første vitnemålet elever får for fullført og bestått videregående opplæring.

Faktaboks

Også kjent som

Primærvitnemål

Elever som har et førstegangsvitnemål når de søker om opptak til universitet eller høyskole, kommer i kvoten for førstegangsvitnemål.

Et vilkår for å være i denne kvoten, er at søkeren har fått utstedt førstegangsvitnemål etter tre år i videregående opplæring, eller har oppnådd generell studiekompetanse på bakgrunn av vitnemål fra yrkesfag og studiekompetansefagene. Søkeren må ikke ha fylt mer enn 21 år i søkeåret.

I kvoten for førstegangsvitnemål teller bare skolepoengene, dvs. karakterpoeng (gjennomsnittskarakter x 10), og eventuelle fordypningspoeng/realfagspoeng. 50 prosent av studieplassene blir tildelt i denne kvoten.

Elever kan få skrevet ut førstegangsvitnemål bare én gang, bortsett fra ved endring av en eller flere karakterer etter klage.

Det skal stå «Førstegangsvitnemål» på førstegangsvitnemål . Elever som er usikre på om de får eller har førstegangsvitnemål, kan kontakte skolen sin.

Enkelte elever har krav på førstegangsvitnemål selv om de har brukt mer enn tre år på å fullføre videregående opplæring.

Når elever konkurrerer i ordinær kvote, konkurrerer de også på grunnlag av alderspoeng og tilleggspoeng som de kan oppnå etter videregående skole. Det medfører at det normalt er høyere inntakspoengsum i ordinær kvote enn i kvoten for førstegangsvitnemål.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg