Dynamisk isolasjon, varmeisoleringsprinsipp for bygninger der et sjikt luftpermeabelt (gjennomtrengelig) varmeisolasjonsmateriale, for eksempel mineralull, granulert cellulosefiber eller lettklinkerbetong, påtrykkes en liten, men kontrollert luftgjennomstrømning – vanligvis utenfra og innover (motstrømsisolasjon). Luftstrømmen styres av vifter, slik at den påvirkes minimalt av varierende vindtrykk på bygningen.

Faktaboks

Uttale
dynˈamisk isolasjon

Den innstrømmende luften varmes opp på sin vei gjennom isolasjonssjiktet og bringer derved med seg utstrømmende varme tilbake til rommet. Ved avpasset isolasjonstykkelse og luftstrøm, kan varmeledningstapet ut gjennom bygningsdelen elimineres. Forutsetningen for at prinsippet skal være energimessig gunstig er at bygningen har et jevnt og høyt friskluftbehov.

I Sverige og Finland er prinsippet brukt blant annet i bolighus og i svømme- og idrettshaller. I Norge er dynamisk isolasjon foreløpig bare brukt i et fåtall bolighus og enkelte landbruksbygg, og prinsippet må sies å være på eksperimentstadiet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg