Privat drivhus

Veksthus (drivhus) varmes opp ved at solstrålingen slipper inn gjennom glasset, mens varmestrålingen fra overflater ikke slipper ut igjen.

Drivhuseffekt, oppvarmingseffekt som skyldes at bygningsglass slipper gjennom cirka 90 prosent av solstrålingen, mens varmestrålingen fra overflater ved vanlige lufttemperaturer ikke slipper ut gjennom glasset. I drivhus eller rom med vinduer som solbestråles vil man derfor få et netto energitilskudd som gir økte temperaturer.

Effekten har lenge vært utnyttet i forbindelse med veksthus, men også for andre typer bygninger har man søkt å utforme vinduene slik at solvarmen dekker en del av oppvarmingsbehovet i fyringssesongen, uten at det gir overopphetingsproblemer om sommeren.

Drivhuseffekten utnyttes også i forskjellige typer solfangere ved at en mørkfarget strålingsabsorpsjonsflate utvendig er dekket av glass.

Forskjellige typer gjennomsiktig plast har lignende egenskaper som glass, og kan benyttes på samme måte.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg