Digital bildelagring er lagring av bildeinformasjon ved hjelp av digitale media. Dette betyr at bildet deles opp i enheter av en viss størrelse (piksel) som er avhengig av kvaliteten på opptaksutstyret. Bildeinformasjonen i en piksel kan beskrives med én dataenhet (bit) som kan være 0 eller 1, det vil si sort/hvitt, eller i et antall gråtoner eller farger. Jo flere fargenyanser bildet skal gjengi, jo mer data kreves for å beskrive bildet. Levende bilder krever et tilsvarende antall databits per bilderamme, det vil si 30 bilder per sekund for standard kvalitetsfilm. De enorme datamengdene krever stor lagringskapasitet og raske medier.

Dette er imidlertid en teknologi i rask utvikling, og en har også kommet frem til ulike måter å redusere datamengden på, blant annet med bildekompresjonsalgoritmer. Fordelen med digital bildelagring er mulighetene for lagring, manipulering og forsendelse på vanlige datamedier. Ulempen har hittil vært store datafiler og kostbart utstyr, men dette endrer seg raskt, samtidig som fordelene blir stadig mer åpenbare.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg