Klassisk stil sprint
Ski Tour Canada 2016, femte etappe. Finaler Klassisk stil. Maiken Caspersen Falla (i midten) vant foran Astrid Uhrenhold Jacobsen til høyre og Ingvild FLugstad Østberg til venstre.
Av /Scanpix.

Diagonalgang er en skiteknikk som er vanlig i turskiløping og obligatorisk i klassisk stil i langrennskonkurranser. Teknikken brukes i flatt terreng og ikke altfor bratte motbakker.

Faktaboks

Uttale
diagonˈalgang

Bena arbeider som i vanlig gange, men med større skrittlengde og kraftigere fraspark, i motbakker med økt takt og mindre skrittlengde. Når høyre ben sparker fra, skyver man fra med venstre stav, samtidig som høyre stav føres frem til nytt tak; tilsvarende med venstre ben. En rytmisk og god tyngdeoverføring fra ben til ben er viktig for å få effektive fraspark.

Blir bakkene for bratte til diagonalgang, benyttes fiskebensgang, hvor skiene settes i omvendt plogform med samlede bakski og spredte tupper og man løper opp. På flater og i slake nedoverbakker benyttes dobbeltak, hvor man skyver samtidig fra med begge stavene, ofte kombinert med fraspark med det ene benet før stavtakene. Dobbelttak uten beinspark kalles gjerne pigging eller staking.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg