deklarasjon (cricket)

Artikkelstart

En deklarasjon, «declaration», i cricket er en avgjørelse fra kapteinen om å avslutte sin inneomgang selv om laget har mulighet til å fortsette. Dette skjer kun i testkamper eller andre førsteklassekamper der lagene spiller to inneomganger hver og kampene varer i inntil fem dager. Det er bare i denne type kamper lagene spiller mer enn én inneomgang, «innings», med ubegrenset antall kast (overs). Hvis laget som har den siste inneomgangen ikke har fått brukt alle sine slagmenn før kamptiden er ute, ender kampen uavgjort uavhengig av stillingen. Hensikten med en deklarasjon er derfor å forhindre en kamp fra å ende uavgjort.

En deklarasjon er ofte et tegn på at laget har spilt godt og oppnådd mange nok poeng til at kampen kan vinnes. Laget kunne ha fått enda flere poeng, men dette vil være verdiløst hvis det andre laget ikke får gjort seg ferdig. Deklarasjonen gir det siste innelaget mer tid, noe som øker sannsynligheten for at alle slagmennene er utslått før tiden er ute.

I motsatt fall, hvis poengfangsten er svak, vil det være et uklokt å deklarere. Da vil laget unngå et tap hvis motstanderen ikke blir ferdig med å slå i sin siste «innings».

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg