Case-control-studie, epidemiologisk analysemodell der personer med en sykdom eller et symptom (cases) blir sammenlignet med friske personer (controls) med tanke på å avdekke ulikheter når det gjelder forutgående påvirkning av mulige sykdomsfremkallende faktorer. Formålet er å påvise mulige årsaker til aktuell sykdom eller symptom.

Case-control-studier er tilbakeskuende fordi man innhenter opplysninger om mulige årsaker eller risikofaktorer etter at sykdommen har brutt ut.

Case-control-studier er svært mye brukt og har hatt avgjørende betydning for påvisning av mulige årsaker til sykdom. Case-control-studier er oftest billigere og raskere enn i såkalte prospektive kohortstudier, og det er lettere å sikre at man får et tilstrekkelig antall cases.

Vanlige problemer med case-control-studier er blant annet såkalt «recall bias», det vil si at de som har sykdommen (cases), husker mulige årsaker bedre eller annerledes enn de som er friske (controls), og at det er vanskelig å avgjøre om mulige sykdomsfremkallende faktorer er del av sykdommen eller faktisk opptrådte forut for denne.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.