Balansekonto er en regnskapsmessig konto som viser saldobeløpet på kontoen på et bestemt tidspunkt.

Den mest nærliggende assosiasjonen er til en konto i den regnskapsmessige balanseoppstillingen. Det vil da være snakk om en eiendelskonto (omløpsmiddel eller anleggsmiddel), en egenkapitalkonto eller gjeldskonto (kortsiktig eller langsiktig gjeld).

Motsatsen til en konto i balanseoppstillingen er tradisjonelt sett en resultatkonto, det vil si en regnskapsmessig konto i resultatoppstillingen. I regnskapsføring i privat sektor vil dette normalt være en inntektskonto eller en kostnadskonto. I regnskapsføring i offentlig sektor vil det kunne være snakk om utgiftskonto eller inn- og utbetalinger.

Balansekonto kan imidlertid også referere til en konto i saldobalansen, som er samleoversikten over alle balansekontoer og resultatkontoer, og grunnstammen i det regnskapsmessige systemet for det dobbelte bokholderiet. Fundamentet er at hver transaksjon eller regnskapsmessig hendelse føres både til kredit og til debet. Det er mulig å debetere og kreditere alle regnskapskonti. For å holde orden på dette kan det, som et støttesystem, settes opp T-konto for hver regnskapskonto, også kalt for balansekonto. Dette kan også gjøre det lettere å forstå hvordan selve regnskapsavslutningen teknisk fungerer. Det logiske utspringet er saldobalansen, hvor sum beløp ført til debet og sum beløp ført til kredit alltid skal balansere, det vil si være beløpsmessig likt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg