Bæreevne er en konstruksjons eller en konstruksjonsdels evne til å motstå ytre belastninger. Begrepet brukes gjerne i forbindelse med objekter som ikke bare bærer sin egen vekt men også laster utenfra, som for eksempel bruer.

Faktaboks

Også kjent som

belastningståleevne

Bæreevne blir i statikken beskrevet som kapasitet. Den tar hensyn til konstruksjonens funksjon (hvilke typer krefter skal overføres), noe som gjenspeiler seg i bøyemomentkapasitet, aksialkraftkapasitet, skjærkraftkapasitet og torsjonsmomentkapasitet. Disse sammenlignes med en forventet (dimensjonerende) last-situasjon (hvilke laster konstruksjonen må bære).

Egenvekt og ytre belastning fremkaller indre krefter i konstruksjonens enkelte deler, som da må dimensjoneres slik at belastningene ikke overskrider de kapasitetene som settes som grense av hensyn til sikkerheten og funksjon. Man må ta hensyn til om belastningen er jevn, vekslende eller støtvis.

For transportmidler er gjerne den tillatte belastning, for eksempel for skip, satt etter kravene til fribord.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg