Byggeplass godkjent for ansvarsrett
Byggeplass godkjent for ansvarsrett
Lisens: CC BY SA 3.0

Ansvarsrett er lovfestede regler om hvem som kan være ansvarlig for de forskjellige delene av et byggeprosjekt.

I plan- og bygningsloven er systemet slik at noen skal ha ansvaret for ethvert ledd i byggesak. Loven har delt inn i fire ansvarsområder: Ansvarlig søker, ansvarlig prosjekterende, ansvarlig utførende, ansvarlig kontrollerende. Ansvaret for byggesøknad, prosjektering, utførelse og kontroll kan hvile på ett foretak, eller være fordelt på flere hender. Den ansvarlige i byggesaker innestår direkte overfor myndighetene for at tiltaket blir utført i samsvar med de kravene som følger av plan- og bygningsloven og lovens forskrifter. Ansvarlige foretak må godkjennes av bygningsmyndighetene. Ansvarsrett er betegnelsen på at foretaket har slik godkjenning, og at foretaket derved har rett til å påta seg ansvar etter loven.

Tiltakshaveren kan få godkjenning fra kommunen som selvbygger av egen bolig eller fritidsbolig, uavhengig av de kravene som gjelder for ansvarlige foretak. Selvbyggeren må da sannsynliggjøre at arbeidet vil bli utført i samsvar med kravene i plan- og bygningsloven og lovens forskrifter.

Les mer i Store norske leksikon

  • plan- og bygningsloven

Eksterne lenker

Litteratur

  • Frode Innjord (red.), Plan- og bygningsloven med kommentarer, (2010).
  • Odd Jarl Pedersen m.fl, Plan- og bygningsrett, (2. utg. 2012).

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg