Afghansk mynde
Afghansk mynde

Afghansk mynde Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Afghansk mynde er en hunderase, som tilhører orientalsk mynderase. Navnet skyldes at den første afghanske mynde i Europa var importert fra Afghanistan, men opprinnelsesområdet er fra Nedsjd i vest til Nord-India i øst.

Faktaboks

Uttale
afghˈansk mynde

I hjemtraktene brukes hunden til jakt, vesentlig på ørkenrev og kanin, i sletteland, men brukes også på jakt på klovvilt. I Vesten brukes den i det vesentlige som selskapshund. I enkelte land brukes den også i kappløp.

Orientalske avbildninger, som er så gamle som 5000–6000 år viser at lignende hunder eksisterte allerede i de tidligste kultursamfunn. Den moderne afghanske mynden er en krysning av flere orientalske lokalvarieteter.

Beskrivelse:

Ideell mankehøyde er 63–69 cm for tisper og 68–74 cm for hannhunder. Hunden har stolt reisning, fjernt blikk, meget store poter, tynn hale som er ringet i spissen og har fjærende bevegelser. Pelsen er lang og silkeglinsende, kort på snute og hale. Alle farger er tillatt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg