Wheatstones bro

Wheatstones bro er en elektrisk kobling som benyttes for å måle resistansen i en motstandstråd med ukjent resistans. Forklaring i artikkeltekst.

Av /Store norske leksikon ※.

Wheatstones bro er en elektrisk kobling konstruert for å måle resistansen i en ukjent motstand. Wheatstones bro har tidligere vært mye brukt for å bestemme motstandstråders resistans med stor nøyaktighet.

Faktaboks

Uttale
wˈi:tstəns –

Beskrivelse

Sammen med motstander med kjent resistans, der minst én er regulerbar, kobles motstanden med ukjent resistens Rx til en strømkilde og et følsomt galvanometer som vist i figuren. Så reguleres R3 til det ikke går strøm gjennom galvanometeret. Da er \(R_x = R_3 \cdot \frac{R_1}{R_2}\). Det betyr at ved å ha en kjent resistans R3 og et kjent forhold mellom resistansene R1 og R2 når det ikke går strøm gjennom galvanometeret, kan den ukjente resistansen bestemmes.

Navn

Koblingen er oppkalt etter den engelske fysikeren Charles Wheatstone (1802–1875).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg