Albumomslag

Tears For Fears' andre album Songs from the Big Chair fra 1985 åpnet for alvor dørene internasjonalt for bandet. Til venstre: Roland Orzabal; til høyre: Curt Smith

Albumomslag
Av /Mercury.

Tears For Fears er en britisk popduo etablert i Bath i 1981 av Roland Orzabal (keyboards, gitar, vokal; født 1961) og Curt Smith (vokal, bass; født 1961). De startet i sjangrene new wave og synthpop, men gikk etter hvert over til mainstream rock og pop. Duoen har solgt over 22 millioner album verden over, hvorav over 8 millioner i USA.

Debutalbumet, konseptalbumet The Hurting, ble utgitt i mars 1983. På dette og det neste albumet var keyboardist Ian Stanley og trommeslager Manny Elias med som fullverdige medlemmer i bandet. Albumet gikk til topps i Storbritannia og lå der på listene i 65 uker. Det ga Tears For Fears hits med «Mad World», «Change» og «Pale Shelter». Album nummer to, Songs from the Big Chair, ble lansert i februar 1985 og åpnet for alvor dørene internasjonalt for bandet. Det gikk til en andreplass i Storbritannia og ble liggende på øvre del av salgslistene i tolv måneder. Plata ble en av de mest solgte på verdensbasis i 1985 og sikret bandet en førsteplass på albumlista i USA. Singlene «Shout» og «Everybody Wants To Rule The World» gikk begge til topps i USA. «Shout» greide femteplass og ni uker på VG-lista, mens «Head Over Heels» fra samme album nådde tredjeplass i USA.

Stilmessig beveget bandet seg fra new wave og synthpop til mer sofistikert pop. I september 1989 ga bandet ut albumet The Seeds of Love, som gikk til en førsteplass i Storbritannia. Singlen «Sowing the Seeds of Love» nådde en andreplass. Smith forlot bandet i 1991 for å satse på solokarriere, noe som førte til at gruppa i mange år fungerte som et enmannsband. Albumene Elemental (1993) og Raoul and the Kings of Pain (1995) fulgte. Orzabal og Smith ble i 2003 gjenforent og har siden utgitt albumene Everybody Loves A Happy Ending (2004) og The Tipping Point (2022).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg