Sven-Göran Eriksson

Faktaboks

Sven-Göran Eriksson
Født
5. februar 1948

Artikkelstart

Sven-Göran Eriksson er en svensk fotballtrener og tidligere fotballspiller.

Trenerkarriere

Etter å ha spilt på lavere nivåer i Sverige, la Eriksson opp som spiller i en alder av 27. Like etter ble han assistenttrener for Degerfors på nivå tre, før han noen måneder senere tok over som hovedtrener. Han klarte å rykke opp med laget før han ble ansatt som IFK Göteborg-trener i januar 1979.

I hans første sesong ble de nummer to i serien, samt at de vant den svenske cupen for første gang etter 6-1 over Åtvidaberg i finalen. I 1982 vant de «The Treble», det vil si serien, sluttspillet etter seriespill og cupen. Det samme året fikk han sitt internasjonale gjennombrudd da klubben vant UEFA-cup etter 4-0 sammenlagt i finalen over tyske Hamburg.

Deretter gikk turen til Benfica, der han i sin første sesong vant serien, cupen og ble nummer to i UEFA-cup. Også sesongen etter ble det seriegull, før han ble klar for Roma. Han var i Italia i tre år og vant den italienske cupen i 1986. Etter to sesonger med Fiorentina uten trofeer, var han tilbake i Benfica i 1989.

Der ble det finaletap i Champions League for Milan på første forsøk, og sesongen etter ble det seier i hjemlig liga. Så ble det fem år og en cuptittel med Sampdoria. Med Lazio i perioden 1997–2001 nøt han stor suksess og vant cupen, supercupen, den europeiske cupvinnercupen og serien i løpet av de fire årene.

I 2001 ble han den første ikke-engelske treneren til å ta over det engelske landslaget. Under VM i 2002 ble det tap for Brasil, som senere vant mesterskapet. To år senere (EM i 2004) tapte England for Portugal på straffer i kvartfinalen. Under VM i Tyskland i 2006 ble det igjen tap for Portugal, og igjen på straffer. Han hadde blitt enig med forbundet allerede før mesterskapet om å gi seg etter VM.

Etter ett år fri ble han klar for Manchester City, i juli 2007. Da var han Citys første ikke-britiske trener. Det ble bare med én sesong i City, som endte med 9.-plass og seirer over Manchester United både hjemme og borte. Han trente så Mexicos landslag i ni måneder, før han tok over Notts County på nivå fire. Der ble det bare med en sesong.

Så trente han Elfenbenskysten i tre måneder i 2010, for å ta over landslaget til VM. Der ble det exit i gruppespillet, og like etter var han ferdig. Så trente han Leicester i ett år, kinesiske Guangzhou R&F i et og et halvt år, Shanghai SIPG i to år og Shenzhen i et halvt år. Hans siste treneroppdrag var for det filippinske landslaget, der det ble fire måneder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg