Faktaboks

Sven-Göran Eriksson
Født
5. februar 1948

Sven-Göran Eriksson er en svensk fotballtrener og tidligere fotballspiller.

Trenerkarriere

Etter å ha spilt på lavere nivåer i Sverige, la Eriksson opp som spiller i en alder av 27. Like etter ble han assistenttrener for Degerfors på nivå tre, før han noen måneder senere tok over som hovedtrener. Han klarte å rykke opp med laget før han ble ansatt som IFK Göteborg-trener i januar 1979.

I hans første sesong ble de nummer to i serien, samt at de vant den svenske cupen for første gang etter 6-1 over Åtvidaberg i finalen. I 1982 vant de «The Treble», det vil si serien, sluttspillet etter seriespill og cupen. Det samme året fikk han sitt internasjonale gjennombrudd da klubben vant UEFA-cup etter 4-0 sammenlagt i finalen over tyske Hamburg.

Deretter gikk turen til Benfica, der han i sin første sesong vant serien, cupen og ble nummer to i UEFA-cup. Også sesongen etter ble det seriegull, før han ble klar for Roma. Han var i Italia i tre år og vant den italienske cupen i 1986. Etter to sesonger med Fiorentina uten trofeer, var han tilbake i Benfica i 1989.

Der ble det finaletap i Champions League for Milan på første forsøk, og sesongen etter ble det seier i hjemlig liga. Så ble det fem år og en cuptittel med Sampdoria. Med Lazio i perioden 1997–2001 nøt han stor suksess og vant cupen, supercupen, den europeiske cupvinnercupen og serien i løpet av de fire årene.

I 2001 ble han den første ikke-engelske treneren til å ta over det engelske landslaget. Under VM i 2002 ble det tap for Brasil, som senere vant mesterskapet. To år senere (EM i 2004) tapte England for Portugal på straffer i kvartfinalen. Under VM i Tyskland i 2006 ble det igjen tap for Portugal, og igjen på straffer. Han hadde blitt enig med forbundet allerede før mesterskapet om å gi seg etter VM.

Etter ett år fri ble han klar for Manchester City, i juli 2007. Da var han Citys første ikke-britiske trener. Det ble bare med én sesong i City, som endte med 9.-plass og seirer over Manchester United både hjemme og borte. Han trente så Mexicos landslag i ni måneder, før han tok over Notts County på nivå fire. Der ble det bare med en sesong.

Så trente han Elfenbenskysten i tre måneder i 2010, for å ta over landslaget til VM. Der ble det exit i gruppespillet, og like etter var han ferdig. Så trente han Leicester i ett år, kinesiske Guangzhou R&F i et og et halvt år, Shanghai SIPG i to år og Shenzhen i et halvt år. Hans siste treneroppdrag var for det filippinske landslaget, der det ble fire måneder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg