Speil
Speil
Av .

Speil er en sovjetrussisk spillefilm fra 1975 i regi av Andrej Tarkovskij, etter manus av Tarkovskij og Aleksander Misharin. Filmen er løst basert på poesien til regissørens far, Arsenij Tarkovskij.

Faktaboks

Også kjent som

Russisk Зеркало Tserkalo/Zerkalo, engesk The mirror

Speil omhandler fortelleren Alexeis (Filipp Yankovsky) tanker og følelser, og seeren blir kastet frem og tilbake i tid og rom. Hovedsakelig spenner filmen seg over tre tidsrammer: førkrigstid, krigstid og etterkrigstid. Fremfor en lineær fortelling med et tydelig plot er Speil en filmatisk mosaikk av Alexeis inntrykk, og har blitt sammenlignet med litteraturens bruk av stream of consciousness.

Filmen er løst sammensatt av selvbiografiske elementer, barndomsminnner, nyhetsbilder og Arsenij Tarkovskijs poesi. Filmen åpner med Alexeis sønn, Ignat, som ser et fjernsynsprogram om en stammende autistisk gutt som begynner å snakke ved hjelp av hypnose. Aleixeis og Ignats identiteter sklir over i hverandre, det samme skjer med Aleixis mor og hustru, begge roller blir spilt av Larisa Tarkovskaja (Tarkovskijs hustru).

Andre roller: Margartia Terekhova og Ignat Daniltsev. Foto er ved Georgi Rerberg. Musikken er av Eduard Ertemyem.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg