Smiths venner

Fra åpningen av Smiths venners stevnesenter, Brunstad Konferansesenter, i Stokke i Vestfold og Telemark 12. juli 2004.
/NTB.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Johan Oscar Smith fotografert i Horten omkring 1920.

J O Smith
Av /NTB Scanpix ※.

Smiths venner er et kristent trossamfunn som ble stiftet i 1898. Det offisielle navnet er Brunstad Christian Church (BCC), men det kalles ofte «Smiths venner» etter grunnleggeren Johan Oscar Smith (1871–1943) fra Horten og er mest kjent under denne betegnelsen. Smiths venner er det eneste verdensomspennende trossamfunnet som er grunnlagt i Norge.

Faktaboks

også kjent som:

Brunstad Christian Church

Tidligere kjent under navnet «Den kristelige menighet»

Det offisielle navnet Brunstad Christian Church viser til hovedsenteret Oslofjord Convention Center, som ligger på Brunstad i Stokke i Sandefjord kommune. Dette stedet ble kjøpt i 1956. Her arrangerer bevegelsen årlige sommerstevner som samler flere tusen medlemmer. Sommerstevnet i 2019 skal ha hatt over 14 500 besøkende, mange av dem fra land utenfor Norden. Det antas at to tredjedeler av medlemmene bor utenfor Norge, men kirken har ikke noe offisielt medlemsregister.

Utbredelse

Mange medlemmer er aktive forkynnere, og trossamfunnet har hatt fremgang i Afrika, Asia, Latin-Amerika og Øst-Europa. Lav grad av organisasjon og registrering gjør opptelling vanskelig, men Brunstad Christian Church anslår selv at de har rundt 8800 medlemmer fordelt på om lag 20 menigheter i Norge, de fleste på Østlandet. De har menigheter i rundt 50 land.

Trosforestillinger og praksis

Brunstad Christian Church lærer at bibelen er inspirert av Gud og inneholder alt menneskene trenger å vite om tro og liv. De har ingen faste prester eller predikanter, og de praktiserer voksendåp. I forkynnelsen vektlegges personlig tro og bibelsteder som Hebreerbrevet 1,17f, der det understrekes at Jesus var et virkelig menneske som ble fristet til å synde (det vil si handle i strid med Guds vilje), men som likevel ikke syndet. Dette viser ifølge trossamfunnet at det er mulig for alle mennesker å unngå å synde.

Brunstad Christian Church er kritiske til forkynnelsen i Den norske kirke, som i deres øyne alt for ensidig bygger på Romerbrevet, og andre kristne trossamfunn som vektlegger nåden og syndenes forlatelse på en slik måte at det svekker troen på at mennesket kan leve uten å synde. De er ofte krasse i sin kritikk av dem som står utenfor menigheten.

Viktige lederskikkelser, foruten Johan Oscar Smith, har vært Elias Aslaksen (1888–1976) og Sigurd Bratlie (1905–1996). Leder fra 1996 er Kåre Johan Smith. Brunstad Christian Church eier stiftelsen Skjulte Skatters Forlag, som utgir bevegelsens publikasjoner, inklusive tidsskriftet Skjulte Skatter (fra 1912).

Smiths venner har vært omstridt fordi tidligere medlemmer som har forlatt kirken, har opplevd at familie og venner som fortsatt er i menigheten, ikke lenger får ha kontakt med dem som har valgt å gå ut av menigheten, og at de som forlater menigheten, blir skarpt fordømt. Det har også blitt hevdet at det er vanskelig for medlemmer å kritisere sin egen kirke, men dette blir tilbakevist av kirken selv.

Smiths venner kan beskrives som et ganske lukket samfunn. Medlemmene blir sterkt oppfordret til å gi penger til kirken og å være med på dugnader. Denne praksisen er også omstridt.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (15)

skrev Fred-Elias Frivold

"Smiths Venner" ersom dere skriver i artikkelen her, et kallenavn på "Den Kristelige Menighet". Likevel velger dere å la hovedartikkelen ligge her, og oppslaget "Den kristelige menighet" henviser hit til kallenavnet. Jeg mener det burde vært motsatt, hvis det skal se seriøst ut.

svarte Ida Jackson

Hei, fef!Grunnen til at vi har hovedopplsaget på Smiths Venner, og ikke på "Den Kristelige Menighet" handler om at vi prioriterer å ha hovedoppslag på de ordene folk faktisk søker på. Det er med andre ord en redaksjonell avgjørelse, tatt på bakgrunn av at folk kommer til å finne artikkelen enklere om hovedoverskriften er "Smiths Venner". Artikkelen "Den kristelige menighet" er egentlig bare en del av registeret i papirleksikonet som ble lastet opp på nett da Kunnskapsforlaget drev leksikonet. De sletter vi når vi finner dem, siden de bare roter til søket. MvhIda JacksonNettansvarlig og redaktør for religion og livssyn

skrev Halvor Bekkevold

Hei! De to siste avsnittene, der det første begynner slik "Brunstad Christian Church har vært kritisert for å gjøre det vanskelig for medlemmer ..." osv., kan du etter min mening ikke skrive i et leksikon. Dette er jo ikke noe som er dokumentert, men løse påstander fra noen få enkeltpersoner, og slett ikke representativt for organisasjonen. BCC er jo en kristen organisasjon der mennesker går inn og ut av ulike årsaker. At BCC er et lukket samfunn er jo også en slik påstand, og ganske ulikt det de fleste opplever i og fra foreningen.

Det siste avsnittet er også tendensiøst. Du kan ikke ta med slike omstridte påstander i et leksikon.

Disse endringene er sterkt preget av påstandene i den siste dokumentaren fra NRK Brennpunkt, er sterkt spekulative, og på ingen måte representativt for BCC. Disse to avsnittene bør du fjerne fra SNL, som antas å være et seriøst leksikon.

Hører gjerne fra deg!

svarte Svein Ivar Langhelle

Hei og takk for tilbakemelding!
Jeg lurer på hvordan du kan vite at dette slett ikke er representativt for menigheten? At ting har blitt kritisert er derimot sant nok, og det samme gjelder at innsamlingen er omstridd. Artikkelen tar derimot ikke standpunkt til om påstandene er riktige eller ikke, men bare til at de finnes. Ikke bare etter NRK-dokumentaren, men i lengre tid. Et leksikon skal ikke bare skrive om en menighet slik den ønsker å framstille seg selv. Det blir jo helt feil.

skrev Halvor Bekkevold

Som du ser av BCCs forskjellige "svar" til NRK, er det en del omstridte ting, med bl.a. faktafeil osv. Selv i en økonomisk tvistesak settes betaling på vent i påvente av avklaring. Det at en kristen minoritet blir kritisert er i seg selv ganske naturlig, men å ta slike påstander med i et leksikon, er noe spesielt, og er spesielt sårbart for en slik minoritet. Du har jo ikke tatt med alle overgrepsanklagene i din beskrivelse av Den Katolske Kirke, selv om disse endog er erkjent av kirken? Og hva med alle anklagene mot DNK?

svarte Mari Paus

Hei! Takk for dine innspill. I leksikonet ønsker vi å gi et så balansert og riktig bilde som mulig av de ulike trossamfunnene. Omtalen skal være basert på forskningslitteratur og gi faglige betraktninger. I noen tilfeller er det stor avstand i beskrivelsene av et trossamfunn fra medlemmene og de som står utenfor, og det må omtalen hos oss reflektere. Hvordan et trossamfunn omtales i offentligheten av både tilhengere og andre kan være relevant å ha med i artiklene, men skal forankres i faglige vurderinger. Vi ønsker at artikkelen om BCC i det hele tatt bør utvides og bli mer detaljert. SNL har et særlig ansvar for å omtale norske forhold, og dermed bør et verdensomspennende trossamfunn som stammer fra Norge få en utvidet omtale. Du har rett i at vi mangler omtale av overgrep i den katolske kirke i leksikonet. Det er bestilt fra en fagperson og er under arbeid, dessverre veldig forsinket. Vi ønsker også balanse i omtalen av Den norske kirke. Dette dekkes i flere artikler i leksikonet, blant annet i artikkelen religion i Norge og i artikkelen om statskirkeordningen. Men vi kan helt sikkert bli bedre der også. Takk igjen for innspillet! Vennlig hilsen Mari i redaksjonen

skrev Halvor Bekkevold

Takk. Jeg får håpe at mine innspill har betydning. Selv om redaksjonen på en måte "har sitt på det tørre" når formuleringer som "kan beskrives som" og "blir kritisert for" osv., blir brukt, er det allikevel ting som ofte blir stående som sannhet i leserens bevissthet. Dette er spesielt sensitivt når det gjelder religiøse minoriteter. Jeg anbefaler at dere tenker dere om noen ganger, før innholdet populistiske program som bl.a. Brennpunkt blir toneangivende i et såpass seriøst leksikon som SNL, og særlig når utsagn og påstander er såpass omstridt, og fremsettes av enkeltpersoner.

skrev Halvor Bekkevold

Fint at du har fått med at kirken tilbakeviser at det er vanskelig å kritisere ledelsen. Men dette gjelder også dette: "tidligere medlemmer som har forlatt kirken har opplevd at familie og venner som fortsatt er i menigheten ikke lenger får ha kontakt med dem som har valgt å gå ut av menigheten og at de som forlater menigheten blir skarpt fordømt". Dette er jo i høyeste grad en subjektiv opplevelse, og noe som kirken i kanskje enda større grad tilbakeviser. Det er ingen dokumentasjon på dette, og ingen instrukser fra ledelsen på slike ting.

skrev Svein Ivar Langhelle

Hvordan kan kirken tilbakevise personers subjektive opplevelser? Teksten er balansert, og den skal uansett ikke skrives slik kirken selv ønsker å bli fremstilt. Tenk om dette skulle gjelde alle retninger og konfesjoner: at det er deres egen fremstilling som skal gjelde.

svarte Halvor Bekkevold

Det er ikke jeg som representerer kirken. Jeg påstår ikke at kirken tilbakeviser subjektive opplevelser. Jeg poengterer at du kan ikke la noen få sin subjektive opplevelse danne premisset for en generell beskrivelse av kirken. Det er alltid noen "misfornøyde kunder", men disse kan jo ikke danne premisset for beskrivelsen av selskapet. Da ville det f.eks. stått "Telenor påstås å være et selskap som tar sine kunder svært useriøst" i leksikonet ditt. Ut fra de anonyme spørreundersøkelsene som kirkesamfunnet selv nylig foretok, ser du at det nok er færre som mener det du skriver om kirken enn det er folk som mener at Telenor ikke tar sine kunder seriøst. Jeg savner denne logikken i din publisering.

skrev Svein Ivar Langhelle

Jeg mener at artikkelen er balansert. At enkelte ting er omstridt må sies å være et faktum, og det blir feil å underslå dette. Jeg vil gjerne gjenta at det ikke er kirken selv eller dens støttespillere som skal definere om ting er omstridt eller ikke. Det er ingen menigheter, kirke- eller trossamfunn som som selv skal få bestemme hvordan en artikkel skal se ut.

skrev Halvor Bekkevold

Jeg hadde satt pris på om du - i stedet for kun å gjenta dine standpunkter - faktisk imøtegikk meg på mine argumenter.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg