Skeppsholmen sett fra Södermalm. Til høyre ligger Konsthögskolan, til venstre seilskipet af Chapman, som i dag fungerer som vandrerhjem. Kuppelen tilhører Skeppsholmskyrkan.

Skeppsholmen, øy i sentrale Stockholm, øst for Gamla stan, med bruforbindelse til Blasieholmen og Norrmalm. Holmen ble fra 1630-åra Stockholms orlogsstasjon og bebygd med militære anlegg og bygninger. Etter marinens utflytting i 1968 er bygningene tatt i bruk til undervisnings- og kulturformål.

Den åttekantede Skeppsholmskyrkan (1823–1842), tegnet av marinearkitekten Fredrik Blom, er et sentralt bygg innenfor den svenske nyklassisismen. Moderna Museet holder til på Skeppsholmen, i nybygde lokaler tegnet av den spanske arkitekten Rafael Moneo. Samme arkitekt står også bak nybygget til Statens centrum för arkitektur och design, ArkDes, som holder til i marinens gamle eksersishus på Skeppsholmen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg