Faktaboks

Simon de Montfort
Simon de Munford Simon V de Montfort Simon de Montfort l'Amaury
Uttale
mɔfˈå:r lamårˈi
Født
1208
Død
4. august 1265
Levetid - kommentar
omtrentlig fødselsår
Simon de Montfort
Simon de Montfort
Av /Gallica/Bibliothèque nationale de France 𝒲.

Simon de Montfort var en fransk-engelsk aristokrat som var sentral i utviklingen av det engelske parlamentet. Sønn av den femte jarlen av Leicester, Simon de Montfort l'Amaury.

Monfort ble født i Frankrike, men kom til England i 1229 og ble i 1238 gift med Eleanor (Eleonore), søster av Henrik 3 av England. I 1250-årene kom han i motsetningsforhold til svogeren og ble en del av den aristokratiske opposisjon mot den engelske kongemakt. Han ble fører for en gruppe av yngre adelsmenn og lavadel, støttet av borgerskapet i byene. I 1263 reiste han opprør mot Henrik 3 og slo ham ved Lewes i 1264. Montfort var nå en tid riksforstander med nesten diktatorisk makt, men fikk en stor del av adelen imot seg.

For å styrke sin stilling kalte han 1265 sammen et parlament, der det for første gang møtte lavadelige og byrepresentanter. Henriks sønn, tronarvingen Edvard reiste imidlertid en hær mot ham samme år, og Montfort falt i slaget ved Evesham.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg