Seamaster – en av prototypene

SDASM Archives.

Martin P6M Seamaster var en amerikansk firemotors jetdrevet flybåt. Den var den siste flybåten som ble utviklet for den amerikanske marinen, men den ble aldri tatt i normal bruk og ble kansellert i 1959.

Historie

P6M-2 Seamaster

SDASM Archives.

P6M Seamaster ble utviklet av Glenn L. Martin Company og fløy første gang 14. juli 1955. Det var et høyvinget monoplan med tilbakestrøkne vinger og motorene plassert på oversiden av vingene. Den amerikanske marinen bestilte 24 fly i 1956, men ordren ble redusert flere ganger frem til flytypen i 1959 ble kansellert, da utviklingen av Polaris-missilet ble prioritert. I alt ble tolv fly bygget, hvorav fire av den serieproduserte varianten P6M-2.

Spesifikasjoner

P6M-2 Seamaster var utstyrt med fire turbojetmotorer (se flymotor), hver med en skyvkraft på 70,3 kilonewton. Flyet var utrustet med to 20-millimeter maskinkanoner, og hadde kapasitet for en våpenlast på 13,6 tonn bestående av konvensjonelle bomber og miner, eller to atombomber.

  • Vingespenn: 31,27 meter
  • Lengde: 40,94 meter
  • Bruttovekt: 85 275 kilogram
  • Toppfart: 1102 kilometer i timen ved havnivå
  • Rekkevidde: 2776 kilometer med en våpenlast på 13,6 tonn

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg