Rothaugkomplekset er et stort boligkvartal på Rothaugen i Bergen. Det ble bygget som kommunale boliger i årene 1915–1920 og representerte et vendepunkt for boligsaken i Bergen. Rothaugkomplekset var et av de første storgårdskvartalene som ble bygget i Norge. Det ble planlagt av Kaspar Hassel med Erlend Tryti som arkitekt.

Bakgrunn

Komplekset ble vedtatt utbygd i 1914 og var ferdig i 1920. Vedtaket i 1914 kom etter en langvarig diskusjon i bystyret om hvorvidt kommunen kunne stå ansvarlig for boligbygging. Det var derfor et vendepunkt for boligsaken i Bergen, og markerte starten på en periode med relativt omfattende kommunalt engasjement innen den sosiale boligbyggingen.

Beskrivelse

Rothaugkomplekset omfatter 116 toroms leiligheter med innlagt wc. Soverom og stue er like store, og i likhet med Torshovkomplekset i Oslo og andre tilsvarende prosjekter, ble begge rom benyttet både til opphold og søvn. Kjøkkenene har spiseplass. Storkvartalet ble rehabilitert i 1980.

Komplekset består av en rekke fire etasjes murbygninger samlet rundt et sekskantet, åpent kvartal. Det er blant de første storgårdskvartalene som ble bygget i Norge. Kvartalet er formet som en sekskant som åpner seg mot øst, omkranset av to trappetårn.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Arkitekturguiden for Bergen, utgitt av Bergen arkitektforening i 2014
  • Artikkel i Bergen byarkiv

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg