Faktaboks

Robert Johnson
Robert Leroy Johnson
Uttale
dʒånsn
Født
8. mai 1911, Hazlehurst, Mississippi
Død
16. august 1938, Greenwood, Mississippi

Robert Johnson

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Robert Johnson var en amerikansk bluessanger, gitarist og komponist. Han var en av de største pionerene innen blues og inspirerte en stor mengde artister.

Johnson vokste opp i Memphis og Robinsonville, Mississippi. Han førte et omflakkende liv som musiker, og ble nærmest en mytisk skikkelse. Det finnes for eksempel bare tre fotografier av ham, og det ble fortalt at han hadde inngått en pakt med Djevelen for å bli den største blant bluessangerne. Han synger om dette i Cross Road Blues, som er blant hans mest kjente sanger ved siden av Hellhound On My Trail, Sweet Home Chicago, Ramblin' On My Mind, Love In Vain og Traveling Riverside Blues.

Robert Johnson hadde et helt spesielt uttrykk i musikken sin, og har hatt enorm innflytelse på en lang rekke seinere blues- og rockeartister. Han rakk bare å spille inn 29 sanger før han døde, angivelig forgiftet av den sjalu ektemannen til en av de mange kvinnene han gjorde inntrykk på. Alle innspillingene er samlet på albumet The Complete Recordings (1990).

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg