Faktaboks

Ricardo Zamora

Ricardo Zamora Martinez (fullt navn); El Divino (kallenavn)

Født
21. januar 1901, Barcelona (Spania)
Død
8. september 1978, Barcelona (Spania)
Ricardo Zamora med Espanyol

Ricardo Zamora var en tidligere spansk fotballspiller og trener. Han er en av de mest sentrale keeperne i spansk fotballs historie, og har fått den spanske ligaens keepertrofé, Zamora-prisen, oppkalt etter seg.

Zamora spilte hovedsaklig for Espanyol, Barcelona og Real Madrid på klubbnivå. Han hadde også en trenerkarriere, hvor han er mest kjent for å lede Atlético Madrid til to seriegull.

Spillerkarriere

Ricardo Zamora ble født i Barcelona, Catalonia, og startet sin fotballkarriere i lokallaget Universitari SC. Etter hvert ble han hentet til Espanyol, og i 1918 vant han det katalanske mesterskapet med klubben. Året etter kom han i konflikt med Espanyols styre og meldte overgang til naboklubben, FC Barcelona.

I løpet av sine tre år i Barcelona vant han det katalanske mesterskapet tre ganger og den spanske cupen to ganger. I 1922 returnerte han til Espanyol. Der ble han i mange sesonger, og i 1929, samme året som den spanske ligaen ble stiftet, debuterte han i den spanske ligaen. Samme året vant han også det katalanske mesterskapet og den spanske cupen. I 1930 dro han til Real Madrid.

I Real Madrid vant Zamora den spanske ligaen og den spanske cupen to ganger, før han i 1937 måtte skifte klubb til franske Nice, på grunn av den spanske borgerkrigen. Hans aktive karriere ble avsluttet i fransk fotball.

Zamora spilte på en tid da fotball for alvor begynte å fenge massene, og han var en av de mest berømte personene i Spania på 1920-tallet. Zamora deltok blant annet i spillefilmer.

Trenerkarriere

I 1938 la han opp og begynte som manager for Nice. Etter Nice-jobben tok han over Atlético Madrid (kalt Athletic Avación 1939-47), og vant den spanske ligaen to ganger. Senere i sin trenerkarriere ledet han Celta Vigo tre ganger, Espanyol to og Málaga én gang. I 1952 var han trener for det spanske landslaget i to kamper.

Ricardo Zamora representerte det spanske landslaget som spilte under OL 1920 og VM 1934. Han fikk 46 landskamper for Spania.

Meritter, spiller

ESPANYOL

  • Copa del Rey i 1928/1929

BARCELONA

  • Copa del Rey i 1920 og 1922

REAL MADRID

  • La Liga i 1931/1932 og 1932/1933

Meritter, trener

ATLÉTICO AVIACIÓN

  • La Liga i 1939/1940 og 1940/1941

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg