Ranem kirke juni 2023
Ranem kirke juni 2023
Lisens: CC BY SA 3.0

Ranem kirke på Ranemsletta i Overhalla kommune.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Ranem kirke er en kirke i Overhalla kommune i Trøndelag fylke. Den står nær elvebredden ved Namsen. Kirken tilhører Overhalla sokn i Namdal prosti og er en del av Nidaros bispedømme. Den forvaltes av Midtre Namdal kirkelige fellesråd.

Kirken er bygget i mur og ble oppført på slutten av 1100-tallet. Den har blitt restaurert og endret flere ganger siden da. Kirken har 200 sitteplasser og har vernestatus automatisk fredet.

Historie

Kirken var hovedkirke for Overhalla og for hele Indre Namdal i eldre tider. Den er nevnt som «Ranhæims kirkiu» i 1326, men dateres til slutten av 1100-tallet basert på bevarte steinfigurer i koret. Den eksakte datoen er ukjent, men 800-årsjubileet ble feiret i 1987 sammen med en restaurering.

Etter en brann i 1899 sto bare murene av kirken igjen, og alt treverk ble ødelagt. Kirken ble tatt i bruk igjen 1. juledag 1900 etter at den ble gjenoppbygget med de gamle murene etter planer av arkitekt Christian Christie. Under gjenoppbyggingen fikk kirken et nytt tretårn i vest.

Ytterligere restaureringsarbeider ble utført fra 1950-årene til 1987.

Eksteriør

Kirken er en middelaldersk langkirke i bygget i stein fra lokale steinbrudd. Marmoren stammer fra Veglosfjellet og bruddsteinen fra Solemsfjellet. Kirken ble utvendig oppusset i 2020.

Under restaureringen på 1900-tallet fikk kirken takrytter vest på skipets møne, som erstatning for vesttårnet i tre. Kirken har et sakristi i mur på sørsiden av koret, samt våpenhus i tre vest og nord for skipet.

Interiør

Den barokke altertavlen fra 1678 ble reddet ut etter brannen i 1899. Korsfestelsen er hovedmotivet på midtpartiet, mens nattverden er hovedmotivet på den nederste delen. Tavlen har også motiver av blant annet oppstandelsen, Kristus og Kristi Himmelfart.

På skipets nordvegg henger et krusifiks fra 1100-tallet. Både prekestolen og døpefonten er fra 1971. Orgelgalleri ligger ved inngangen og har et nytt orgel fra 2018, bygget av Orgelbau Rensch.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg