Faktaboks

Paul McCarthy
Uttale
məkˈa:þi
Født
4. august 1945, Salt Lake City, Utah, USA
Paul McCarthy, 2005
Paul McCarthy, 2005
Av /Flickr 𝒲.
Lisens: CC BY SA 2.0

Paul McCarthy er en amerikansk kunstner, som arbeider innenfor både video, skulptur og installasjon.

Hans kunstneriske gjennombrudd kom i 1973 med en performance, Painting Face Down, der kunstneren ålte seg langs gulvet og laget en lang hvit linje med kroppen. Verket var en ironisk kommentar til franskmannen Yves Kleins kroppsmalerier fra 1960-årene.

I McCarthys performance-videoer blir visse former for sosial oppførsel latterliggjort ved at kunstneren anvender en ytterst satirisk fremstilling. Hans rollefigurer har utspring i amerikansk underholdningsindustri, med barneprogrammer og fjernsynskjøkken som viktige inspirasjonskilder.

Hans produksjon har en ofte svært tydelig undertone av sex og vold, men av symbolsk karakter. Volden er «tegneserieaktig» og rettet mot døde ting. I mangt fremstår hans arbeider som fabler. McCarthy er blitt oppfattet som både tåpelig og naiv, og ulike av hans handlinger kan virke avstumpet. Overspillet skaper en burlesk atmosfære, gjennom at alt er overdrevent løssluppent og grovkornet, men aldri uten en kritisk brodd.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Paul McCarthy

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg