PLS er en spesiell nedskalert datamaskin for styring og automatisering av prosesser, hovedsakelig i industrien, men også til enkelte oppgaver i hus og hjem, som for eksempel lys- og varmestyring.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for Programmerbar Logisk Styring

En PLS skilles fra en mer ordinær datamaskin ved at den ikke har et generelt operativsystem og heller ikke kan kjøre standardiserte applikasjoner. I stedet kan den kjøre enklere programmer bygget på relé-logikk.

PLS-er har en rekke analoge og digitale utganger for å kommunisere med tilkoblet utstyr og sensorer, men mangler som oftest standardiserte utganger for skjerm, tastatur og så videre. Nyere PLS-er har derimot ofte mulighet til å overvåkes, kontrolleres og konfigureres via et webgrensesnitt eller lignende.

En PC med tilpasset programvare og I/O-kort kan som regel utføre tilsvarende oppgaver, men en PLS kjennetegnes ved høyere driftssikkerhet, mindre fare for ekstern påvirkning og enklere vedlikehold.

En PLS består ofte av fire separate deler:

  • Strømforsyning og strømdistribusjon
  • Innganger og utganger
  • Programmet
  • Prosessor og arbeidsminne

Det har etter hvert kommet mange ulike enheter som fyller rommet mellom PLS-er og datamaskiner, for eksempel Arduino, Raspberry Pi med flere. Ingen av disse har imidlertid samme fokus på driftssikkerhet som en PLS.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg