Oslo-meteoritten som traff kolonihytta på Rodeløkka
.
Hullet i taket på kolonihytta på Rodeløkka

Oslo er en meteoritt på cirka 1,5 kg som ble funnet i Oslo i mars 2012. Det er en breksjert kondritt av typen H3-6 hvor H3-H5 er den dominerende delen.

Meteoren hadde retning sør-nord, og fallretningen røpes av at de minste bitene falt ned i sør. Alle steinene ble funnet langs en linje, noe som også er typisk for små fall. Ved større fall sprer de seg utover i et langstrakt ovalt område.

Meteoritten er utstilt ved Naturhistorisk museum.

Funnet

På samme måte som med Moss-meteoritten skulle også Norges 15. meteoritt falle ned over en by og lage hull i et tak. Det første funnet ble gjort 12. mars 2012 i kolonihagenRodeløkka omtrent midt i Oslo, hvor en kolonihytteeier fant en svart stein og et hull i taket på hytta si. Meteoritten hadde truffet kanten av hustaket og var delt i omtrent to like store biter, som til sammen veide cirka 550 gram.

Ingen hadde sett noen ildkule fra Oslo-meteoritten. Spesielt i dagene 9. og 10. mars var det overskyet over store deler av Skandinavia, og en ildkule vil skjules av et tykt skylag. Om fallet i tillegg skjedde på dagtid, ville det ikke være lett å oppfatte noe atmosfærisk drønn i en larmende by som Oslo, hvor det foregår stor byggevirksomhet med dertil støy.

Noen dager senere blir en meteoritt på 700 gram funnet på Ekebergsletta, og hvor en liten bit var slått av i smellet mot bakken.

I slutten av mars ble det funnet fragmenter etter en stein på 150 gram som hadde truffet asfalt rett utenfor en barnehage. Dette var 800 meter fra funnet på Ekebergsletta. I tillegg ble det funnet en hel stein på 115 gram i samme område.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg