Moss-meteoritten

Meteoritten Moss med takpappen. Dette er meteoritten som traff taket til Norgesgruppen.
Moss-meteoritten
Av .
Tynnslip av meteoritten Moss. Den sorte matriksen rundt den runde kondrulen indikerer høyt karbon-innhold. Billedbredde 1,8 mm.

Artikkelstart

Moss-meteoritten er en steinmeteoritt klassifisert som kondritt karbon (CO3.5/3.6). Meteoritten falt klokken 10.15 den 14. juli 2006 ved Moss i Østfold. Totalt ble det funnet 3,7 kg av meteoritten.

Fall og funn

Det ble observert en kraftig lysende ildkule over Østfold klokken 10.15 den 14. juli 2006. Hytteeier Ragnar Martinsen satt på sin utedo da han hørte smell og buldring i retning Rygge. På vei ut av doen hørte han en susende lyd, og en stein traff en blikkplate bare én meter unna. Steinen veide 34,7 gram, og var den første steinen som ble funnet fra dette meteorfallet.

To dager senere ble meteoritt nr. 2 funnet av Frode Johansen og familie 4,5 km nærmere Moss. Denne var på 752 gram, og hadde boret seg ned i gressplenen i hagen etter å ha slått av greiner på et plommetre. Etter noen dager ble det funnet en ny meteoritt på over 800 gram på en sykkelsti, bare noen hundre meter fra funnstedet for meteoritt nr. 2.

Den siste meteoritten på 676 gram ble funnet i taket til UNIL-Norgesgruppen, bare 500 meter fra huset til familien Johansen. Den hadde boret seg langt ned i taktekket, og det var først etter et regnvær med påfølgende lekkasje i taket at meteoritten ble oppdaget av takarbeidere som skulle reparere lekkasjen.

De to vakreste og hele meteorittene på henholdsvis 752 gram og 676 gram er utstilt på Naturhistorisk museum i Oslo, sammen med hullet i takisolasjonen. Resten er spredt mellom forskningsinstitusjoner, geologiske museer og private samlinger rundt om i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg