Faktaboks

Noah Baumbach
Født
3. september 1969, Brooklyn, New York, USA
Noah Baumbach, 2020
Noah Baumbach, 2020
Av /VOGUE Taiwan 𝒲.
Lisens: CC BY 3.0

Noah Baumbach er en manusforfatter og filmregissør fra USA.

Han debuterte som manusforfatter og regissør med Kicking and Screaming (1995), en dramakomedie om en gjeng studenter som etter endte studier ikke har mye å ta seg til, og fulgte opp med Mr. Jealousy (1997), som heller ikke fikk mye oppmerksomhet.

Det var først da han skrev manuset til vennen Wes Andersons Life Aquatic with Steve Zissou (2004), og deretter regisserte Laura Linney og Jeff Daniels i dramakomedien The Squid and the Whale (2005) at kritikerne oppdaget Baumbach. Filmen var basert på hans egne opplevelser av foreldrenes skilsmisse som tenåring, og ble nominert til Oscar for beste manus i 2006.

Margot at the Wedding (2007) var en komisk, men sylskarp observasjon av et trøblete forhold mellom to søstre, portrettert av Nicole Kidman og Jennifer Jason Leigh, før Baumbach skrev nok et manus for Anderson, denne gang til animasjonsfilmen The Fantastic Mr. Fox (Den fantastiske Mikkel Rev, 2009), basert på Roald Dahls roman.

Han regisserte Ben Stiller i den underfundige Greenberg (2010), og hadde regien på lavbudsjettfilmen Frances Ha (2012), hvor han også skrev manus sammen med hovedrolleinnehaver Greta Gerwig. Til suksessfilmen Marriage Story (2019) ble han Oscar-nominert til prisene for både beste originalmanus og beste film.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg