Faktaboks

Nikola Jokić
Født
19. februar 1995, Sombor, Serbia
Virke
basketballspiller
Nikola Jokic
Nikola Jokić er en av verdens beste aktive basketballspillere.

Nikola Jokić er en serbisk basketballspiller som spiller for NBA-laget Denver Nuggets og det serbiske landslaget. Jokić har vunnet ett NBA-mesterskap og tre NBA Most Valuable Player (MVP). Han er blant en håndfull NBA-spillere gjennom tidene som har vunnet tre NBA MVP.

Jokić er en av verdens beste aktive basketballspillere, og regnes av mange som tidenes beste playmaker i center-posisjonen.

Spillestil

Jokić har en særegen spillestil. Med sine 211 centimeter spiller han posisjonen center, men grunnet hans strålende evner som pasningsspiller og angrepsstrateg, er han ofte Denver Nuggets' primære playmaker. Det er ganske unikt i NBA-sammenheng, hvor det vanligvis er guards som styrer angrepet. De senere årene har han vært i NBA-toppen i antall assists (målgivende pasninger) per kamp. Jokić er også en strålende poengjager med et godt trepoengsskudd og finesser rundt kurven.

Karriere

Nikola Jokić ble født i Sombor i Serbia og spilte basket med sine to brødre i oppveksten. I tenårene spilte han på ungdomslag i Serbia, før han i 2012 signerte proffkontrakt med det serbiske laget Mega Vizura. Han gjorde seg stadig mer bemerket som et ungt talent. I 2014 ble han valgt som nummer 41 av Denver Nuggets i NBA Draft, men fortsatte å spille i Serbia ytterligere en sesong.

Jokić gjorde sin NBA-debut i oktober 2015. Grunnet hans lave posisjon i draften og under gjennomsnittet atletiske evner for sin posisjon, var det ikke knyttet særlig store forventninger til hans debut. I sin debutsesong viste han seg som en solid spiller på toppnivå, men de viktigste spillerstatistikkene var fortsatt ganske beskjedne. Advanced metrics, mer tekniske spillerstatistikker, viste Jokić seg imidlertid som en viktig og svært lovende spiller.

I løpet av de neste sesongene forbedret Jokić seg gradvis og nærmet seg stjernestatus. Hans virkelige gjennombrudd kom i 2018–2019-sesongen, da han ledet Nuggets i poeng, assists, rebounds og steals per kamp. Det førte Nuggets til sitt første sluttspill siden 2000-tallet og en All-NBA First Team for Nikola Jokić.

De neste sesongene forbedret både Jokić og Nuggets seg drastisk, og han befestet seg som en av NBAs beste spillere. I sesongene 2020–2021 og 2021–2022 ble han kåret til NBA Most Valuable Player (MVP). I 2022–2023-sesongen vant Denver Nuggets sin første NBA-tittel og Jokić ble kåret til Finals MVP. Sesongen etter vant han sin tredje NBA MVP.

Han har vært aktiv på det serbiske landslaget gjennom hele sin proffkarriere. Med Serbia vant han sølv under sommer-OL i 2016.

Meritter og utmerkelser

Utmerkelse År (lag)
3 NBA Most Valuable Player 2021, 2022, 2024
1 NBA-mesterskap 2023 (Denver Nuggets)
1 Finals MVP 2023
6 All Star-lag 2018–2024
1 Olympisk sølvmedalje 2016

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg