McMurrays test er en klinisk undersøkelse av kneet for å finne ut om pasienten har en meniskskade. Undersøkelsen utføres med pasienten i ryggleie. Undersøkeren løftet beinet og holder det bøyd i omtrent 90 grader. Den ene hånden griper om kneleddet, den andre hånden griper om foten/hælen, holder den oppe og presser oppover, samtidig som kneet strekkes langsomt.

Faktaboks

Etymologi

Navn etter den britiske ortopeden Thomas Porter McMurray (1881-1949).

Når den mediale menisken skal undersøkes, bruker undersøkeren hånd og underarm til å rotere pasientens legg og fot utover, og palperer samtidig den mediale leddspalten med pekefingeren. Ved undersøkelse av den laterale menisken holder man beinet på samme måte, men roterer det innover, samtidig som man palperer den laterale leddspalten med tommelfingeren. Testen er positiv hvis det oppstår plutselige smerter i kneet og det samtidig merkes/høres et «klikk» her.

Testen utføres ofte på litt forskjellige måter. Noen anbefaler en samtidig valgisering av kneleddet ved test av den mediale menisken, og en varusstilling ved mistanke om en lateral meniskskade.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg