Faktaboks

Martin Mork
Født
20. mai 1933, Kristiansund
Død
19. mars 2017

Martin Mork var en norsk oseanograf. Mork var professor i teoretisk oseanografi ved Universitetet i Bergen fra 1972, og ble medlem av Det Norske Videnskaps-Akademi fra 1974. Mork er særlig kjent for sine undersøkelser av den norske kyststrømmen.

Martin Mork har bidratt mye til å forstå hvordan atmosfæren påvirker havet. Tidlig i sin karriere utviklet han teorier for hvordan vinddrevne overflatebølger utvikler seg. Han utviklet også grunnleggende teorier på hvordan atmosfæriske krefter forårsaker indre bølger i havet. Når vinden er gunstig vil det oppstå oppstrømninger langs en kyst noe som fører til økt biologisk produksjon. Mork påviste at slike fenomener kan oppstå langs en iskant. Stormflo oppstår som kjent når et ekstremt lavtrykk passerer. Mork var den første som forsto at det ikke er det lave trykket, men de tilhørende vindsystemene som bidrar mest til vannstandsøkningen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg