Mæla

Mæla er en tidligere storgård i Skien kommune, Telemark. Gården ble første gang nevnt i 1294.

I perioden fram til 1409 har den trolig gått i arv i en slekt hvor eierne het vekselvis Åste og Bjørgulv. Den tilhørte på et tidspunkt ridder Gaute Eriksson, som «sitter på» Klosteret i 1387, ifølge bind 1 av Skiens historie (1958), av Ivar Seierstad. Gården var delt før 1647, og det største bruket tilhørte da slekten Gyldenstierne, mens det mindre bruket tilhørte borgermesteren i Skien, Johan Trinepoll. Mæla tilhørte senere ulike embetsmenn i Skiens-området, og på 1700- og 1800-tallet var den i slekten Cappelens eie. Den ble etter hvert oppdelt i flere bruk; det største bruket, Store Mæla, med cirka 1000 dekar dyrket mark, ble solgt til Ole Hovde. Gården er senere utstykket til bybebyggelse.

Mæla gård også kalt Store Mæla er en gård i Skien, tidligere Gjerpen. Den har tidligere bestått av flere bruksnummer, og har i perioder hatt samme eier som de nærliggende gårdene Nordre Mæla, Søndre Mæla og Lille Mæla.

Hovedbygningen var et stilrent empirehus fra cirka 1800, som ble ødelagt av brann etter at gården var utstykket.

Gården har en herregårdslignende hovedbygning i tre som er fra begynnelsen 1800-tallet. Bygningen har kjellervelvinger som skal være betydelig eldre.

Idag brukes gården blant annet som auksjonslokale.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg