Faktaboks

Lourdes
Uttale
lurd

Lourdes er en by i Frankrike, som ligger i regionen Midi-Pyrénées, i departementet Hautes-Pyrénées. Byen har omtrent 13 300 innbyggere (2017), og er et av de viktigste valfartsstedene i den katolske verden, med besøk av flere millioner pilegrimer hvert år.

Lourdes fikk sin religiøse betydning den 11. februar 1858, da den 14-årige Bernadette Soubirous fikk den første av en serie Maria-åpenbaringer i en grotte utenfor byen. Samtidig sprang det innerst i grotten frem en kilde med vann som man mente var undergjørende. Syke begynte som følge å valfarte til Lourdes i 1874 for å nedsenkes i vann fra kilden.

En uavhengig medisinsk og deretter kirkelig kommisjon undersøker og fører statistikk på alle helbredelser. For å telles må helbredelsen må være anatomisk målbar, (for eksempel en kreftsvulst som forsvinner), varig og ikke være en psykosomatisk lidelse. I perioden 1946 til 1972 ble det funnet 22 helbredelser som man mente var medisinsk uforklarlige, og som dermed ble erklært som mirakler av kirken.

I byen har det blitt bygget flere kirker, blant annet en underjordisk med plass til 20 000 mennesker bygget i 1958. Kildens vann ledes også frem til badehus for de syke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg