Lourdes

Artikkelstart

Lourdes er en by i Frankrike, som ligger i regionen Midi-Pyrénées, i departementet Hautes-Pyrénées. Byen har omtrent 13 300 innbyggere (2017), og er et av de viktigste valfartsstedene i den katolske verden, med besøk av flere millioner pilegrimer hvert år.

Faktaboks

Uttale
lurd

Lourdes fikk sin religiøse betydning den 11. februar 1858, da den 14-årige Bernadette Soubirous fikk den første av en serie Maria-åpenbaringer i en grotte utenfor byen. Samtidig sprang det innerst i grotten frem en kilde med vann som man mente var undergjørende. Syke begynte som følge å valfarte til Lourdes i 1874 for å nedsenkes i vann fra kilden.

En uavhengig medisinsk og deretter kirkelig kommisjon undersøker og fører statistikk på alle helbredelser. For å telles må helbredelsen må være anatomisk målbar, (for eksempel en kreftsvulst som forsvinner), varig og ikke være en psykosomatisk lidelse. I perioden 1946 til 1972 ble det funnet 22 helbredelser som man mente var medisinsk uforklarlige, og som dermed ble erklært som mirakler av kirken.

I byen har det blitt bygget flere kirker, blant annet en underjordisk med plass til 20 000 mennesker bygget i 1958. Kildens vann ledes også frem til badehus for de syke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg