Leyton er en av de ytre bydelene i London, 10 kilometer nordøst for sentrum, i bykommunen Waltham Forest. Bydelen hadde 14 184 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Leyton består av boligkvarterer hovedsakelig rekkehus, med noe industri langs elva Lea. Om lag to tredjedeler av innbyggerne har ikke-vestlig bakgrunn. Forholdsvis lave boligpriser har gjort Leyton til et populært område de senere årene og høyt utdannede mennesker har fått øynene opp for stedet.

Frukt- og grønnsakmarkedet New Spitalfields Market ligger i Leyton. Fotballklubben Leyton Orient har sin hjemmebane her. Leyton er undergrunnsstasjon på Central Line.

Historikk

Den opprinnelige landsbyen ble ofte benevnt Low Leyton på grunn av beliggenheten nede på Leas elveslette. Fram mot 1800 var størstedelen av de lavtliggende myrområdene omkring landsbyen drenert til jordbruksland. Med jernbanen fulgte industriutbygging og en hurtig forstadsvekst preget av toetasjes rekkehus, og omkring 1920 var Leyton fullt utbygd. Omfattende skader under Blitzen i 1940 nødvendiggjorde nybygging etter krigen; på 1960-tallet i form av høyblokker. Flere av disse blokkene er revet i senere år og mange nye parker har blitt anlagt.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg