Lærdalskvartsitt
Ulike farger og kvalitet av lærdalskvartsitt
Lærdalskvartsitt
Av .

Lærdalskvartsitt er en kvartsitt-sort som er blitt funnet i Lærdalsvassdraget ved Eldrevatn. Begrepet brukes utelukkende innen arkeologien. Steinbruddet har vært i bruk i senere deler av steinbrukende tid fra neolitikum og opp gjennom bronsealderen.

Lærdalskvartsitten har enten grønn eller hvit farge, og ligger lagvis på ulike fjelltopper i området. Steinsorten er såpass finkornet at den kan bearbeides til redskaper, men den har ofte mange svakheter, hvilket gjør at redskaper større enn 10 cm er vanskelig å lage, da iboende svakheter kan ødelegge redskapet før det er ferdig tilvirket. Materialet ble derfor vanligvis brukt til å lage flekker eller retusjerte pilspisser. Større spydspisser er for øvrig kjent.

Kvartsitten varierer videre i kvalitet. Vanligvis er kvaliteten best på toppen av den lagdelte kaka den ligger i, det nederste laget er da av dårligst kvalitet. Det er kjent to brudd for kvartsitten, det ene ligger i kjølskaret rett vest for Eldrevatn. Kvartsitten her er hovedsakelig hvit, men helt nederst er den grønn og svært grov. Denne grønne kvartsitten er ubrukelig for redskapstilvirkning. Det øverste laget er som nevnt hvitt, og dette er den beste kvaliteten. Noen kilometer sørøst for dette ligger det andre bruddet, og kvartsitten her er grønn i farge. Det er langt mindre eksponert kvartsitt her enn i kjølskaret, men kvartsitten er god nok for redskapstilvirkning, skjønt den er vanskeligere å bearbeide enn den førnevnte hvite kvartsitten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg