Kroken & Kolden

Artikkelstart

Kroken & Kolden, norsk forfatterpar som sammen skriver kriminalromaner fra Lom som de begge er fra. Vigdis Kroken (født 13. april 1964) er journalist og forfatter, mens Ragnhild Kolden (født 15. januar 1956) er bokhandler og forfatter.

De debuterte i 2011 med Evig skal døden vera som er lagt til Lom i påskeuken. Her møter vi lensmann Sylfest Seljestad og lensmannsbetjent Jørgen Vold som med kløkt og godt kjennskap til alt og alle i bygda løser nye saker i Døden kjem med bussen (2013), Død manns kiste (2015) og Frosten og døden (2018). Til tross for etterforskning av drap i et lite miljø, i bøker som alle har «død» i tittelen, tilbyr bøkene god underholdning uten å bruke kriminallitteraturens mest ekstreme virkemidler.

Kroken & Kolden skriver seg inn en nokså tynn tradisjon med kriminalbøker på nynorsk, gjerne lagt til bygdemiljø. Blant forgjengerne kan nevnes Audun Sjøstrand, Idar Lind, Kolbjørn Hauge og Magnhild Bruheim.

Ragnhild Kolden har et eget forfatterskap utenom samarbeidet med Kroken, og har blant annet gitt ut romanene I krig og kjærleik (2019), Krigens skugge (2012), Fredens frosne hjarte (2014) og Det gode vi ikkje gjer (2017).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg