Kolari er en kommune i Finland, i landskapet Lappland, ved grensen mot Sverige og grenseelven Muonioälven. Kommunen har 3786 innbyggere i 2015, et areal på 2559 kvadratkilometer og er enspråklig finsk. På den svenske siden av elven ligger tvillingbyen Kolari i Norrbottens län.

Kolari fikk sine første innbyggere på begynnelsen av 1580-tallet da Pekka Kolari fra Savolax slo seg til ved elvebredden. Kolari Kyrkobygd er største by, med jernbaneforbindelse sørover.

I sentrum av kommunen ligger Finlands største myrområde Teuravuoma på 7 080 hektar. Først helt i nord, der Ounas-, Pallas- och Yllästunturimassivet strekker seg inn i kommunen, finnes fjell. Det høyeste er Yllästunturi, som når 781 meter over havet og ligger sør i Pallas-Yllänstunturiområdet, uten å tilhøre nasjonalparken. Skisenteret Ylläs ligger ved fjellet, med et stort antall skiheiser, slalombakke og over tre hundre kilometer skiløyper. Nord for fjellet ligger byen Äkäslompolo, som er et godt besøkt vintersportssentrum med blant annet småflyplass fra 1972.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.