Faktaboks

Jonathan Ive

Jonathan Paul «Jony» Ive

Født
27. februar 1967, London, Storbritannia
Jonathan Ive, 2010
Jonathan Ive, 2010
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Jonathan Ive er en britisk industridesigner bosatt i USA. Han er mest kjent som designer for Apple, og iMac og iPad er blant produktene han har designet.

Ive arbeidet for Apple fra 1990. I en årrekke var han bedriftens sjefsdesigner. Sammen med the Apple Design Team utviklet Ive den ikoniske datamaskinen iMac G3 (1998), med harddisk og skjerm integrert i samme enhet. Den organiske formgivningen og bruken av signalfarger markerte et paradigmeskifte i dataindustrien.

Han var etterpå involvert i de fleste av Apples produktutviklinger. Viktigst var lanseringen av iPhone (2007). For første gang var kamera, musikkavspiller og nettleser integrert i én mobiltelefon — smarttelefon. I tillegg til at telefonen var ergonomisk, var den også meget brukervennlig. Nyhetsmagasinet Time utnevnte iPhone til årets oppfinnelse i 2007.

I 2019 sluttet Ive i Apple og startet designfirmaet LoveFrom sammen med den australske industridesigneren Marc Newson.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Jonathan Ive

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg