Faktaboks

Jim Morrison
James Douglas Morrison
Uttale
mˈårisən
Født
8. desember 1943, Melbourne, Florida
Død
3. juli 1971, Paris, Frankrike
Doors, The

The Doors. Fra venstre: Robby Krieger, Ray Manzarek, Jim Morrison og John Densmore. Foto fra 1968.

Av /NTB Scanpix ※.

Jim Morrison var en amerikansk sanger og lyriker som var frontfigur i rockegruppa The Doors.

Som sønn av en marineoffiser vokste han opp en rekke steder i USA. Med The Doors hadde han stor suksess fra 1967 til 1971, da han ble funnet druknet i badekaret i sin leilighet i Paris. En rekke myter har oppstått omkring Jim Morrison. Blant annet er det ofte blitt hevdet at han fremdeles er i live, og graven hans på Père-Lachaise-kirkegården i Paris er blitt et valfartssted for ungdom fra store deler av verden.

En del av diktene hans ble utgitt i bokform i 1971 med tittelen The Lords and the New Creatures. På albumet An American Prayer (1978) er det dikt som han hadde lest inn på lydbånd og som The Doors hadde satt musikk til. I 1989 kom boka Wilderness: The Lost Writings of Jim Morrison. På norsk foreligger et utvalg gjendiktninger av Lars Saabye Christensen: En amerikansk bønn og andre dikt (1984).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg