Gina Lollobrigida

Faktaboks

Gina Lollobrigida

Luigia Lollobrigida

Uttale
lålåbrˈidʒida
Født
4. juli 1927, Subiaco, Lazio

Gina Lollobrigida

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Gina Lollobrigida er en italiensk tidligere filmskuespiller. Hun hadde sin storhetstid i 1950-årene, og fikk kallenavnet Verdens vakreste kvinne. I 1961 ble hun hedret med en Golden Globe som publikums favoritt, og i 1986 mottok hun en ærespris under Filmfestivalen i Berlin.

Lollobrigida debuterte på lerretet i 1946, med det var først på 1950-tallet at hun ble lagt merke til. Gjennombruddet hennes kom med Fanfan le Tulipe (Den leende kavaler, 1952), og året etter spilte hun mot Vittorio De Sica i Pane, amore e fantasia (Brød, kjærlighet og fantasi, 1953).

Populariteten hennes steg ytterligere med roller i La romana (Romerinnen, 1954) og La donna più bella del mondo (Verdens vakreste kvinne, 1955), og hun medvirket også i amerikanske filmer som John Hustons Beat the Devil (Svindlernes marked, 1954) og Carol Reeds Trapeze (1956).

Lollobrigida trakk seg tilbake fra filmen i 1970-årene og har siden hovedsakelig arbeidet i mote- og kosmetikkbransjen. Hun har dog gjort sporadiske roller innen film og TV, som i den populære serien Falcon Crest (Maktkamp på Falcon Crest, 1984) og Agnès Vardas romantiske komedie Les cent et une nuits de Simon Cinéma (1995).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg