Even Ulving, født på Ulvingen i Vega, norsk maler. Han skiftet navn fra Kristoffersen ca. 1884. Han er kjent for portretter og landskaper, preget av en realistisk motivoppfatning, ofte holdt i en koloritt dominert av grå- og grønntoner. 

Ulving var elev av Knud Bergslien i Kristiania 1883–84, studerte ved kunstakademiet i München under Heinz Heim og Karl Fr. Smith 1885–86, deretter ved Académie Julian i Paris under William Bouguereau i 1887. Senere foretok han flere studiereiser til Italia og Frankrike.

I 1893–1913 bodde han på øya Sømnes i Helgeland, og fra denne tiden stammer en rekke Nordlandsmotiver, blant annet fra Lofotfisket. Han malte også sju altertavler for kirker i Helgeland. I denne perioden malte han under et besøk i Drøbak Victoria Hamsun ved taffelpianoet (1909), et stramt komponert og presist malt bilde som regnes som et av hans beste, nå i Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet.

Fra 1914 bodde han i Åsgårdstrand i Vestfold, og fra nå av malte han en rekke bilder med motiver fra Oslofjorden, fra Vestfold, Telemark, Sørlandet og Hvaler. Fra Italia-turer i 1920-årene stammer en rekke bilder med motiver fra italienske byer og landskaper.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.