Even Ulving

Faktaboks

Even Ulving
Født
1863
Død
1952

Even Ulving. Olje på lerret. ”Fra Åsgårdstrand”.

Oljemaleri
Av /Blomqvist Nettauksjon.

Artikkelstart

Even Ulving, født på Ulvingen i Vega, norsk maler. Han skiftet navn fra Kristoffersen ca. 1884. Han er kjent for portretter og landskaper, preget av en realistisk motivoppfatning, ofte holdt i en koloritt dominert av grå- og grønntoner.

Ulving var elev av Knud Bergslien i Kristiania 1883–84, studerte ved kunstakademiet i München under Heinz Heim og Karl Fr. Smith 1885–86, deretter ved Académie Julian i Paris under William Bouguereau i 1887. Senere foretok han flere studiereiser til Italia og Frankrike.

I 1893–1913 bodde han på øya Sømnes i Helgeland, og fra denne tiden stammer en rekke Nordlandsmotiver, blant annet fra Lofotfisket. Han malte også sju altertavler for kirker i Helgeland. I denne perioden malte han under et besøk i Drøbak Victoria Hamsun ved taffelpianoet (1909), et stramt komponert og presist malt bilde som regnes som et av hans beste, nå i Nasjonalgalleriet/Nasjonalmuseet.

Fra 1914 bodde han i Åsgårdstrand i Vestfold, og fra nå av malte han en rekke bilder med motiver fra Oslofjorden, fra Vestfold, Telemark, Sørlandet og Hvaler. Fra Italia-turer i 1920-årene stammer en rekke bilder med motiver fra italienske byer og landskaper.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg