Faktaboks

Eiliv Bråtene
Født
1832, Bø
Død
15. mars 1899
Eiliv Bråtene
.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Eiliv Bråtene var en norsk forteller og viktig tradisjonsbærer av eventyr fra Telemark.

I 1878 og 1880 nedtegnet Moltke Moe en lang rekke eventyr etter Bråtene, blant annet varianter av Vel gjort og ille lønnet, Jomfruene i Blåttberg, Tvillingbrødrene, Gutten som stjal fra trollet, Mestersmeden, De tre prinsesser i Hvittenland, Stedattera, Rike Per Kremmer, Jomfrua på glassberget, Gutten som gikk til Nordavinden og krevde igjen melet, Askeladden som fikk kongsdattera til å løgste seg, Kjetta på Dovre, Store-Per og Vesle-Per og Fattigmann jul.

Bråtene levde store deler av livet som omstreifende vagabond med alle sine eiendeler i et blikkspann og et knytte. En forkrøplet kropp og en dårlig fot avholdt han ikke fra vandrerlivet. Hans store repertoar av eventyr og enestående fortellerevne gjorde han til en velsett gjest i gårdene, særlig hos barna. Bråtene druknet under et forsøk på å krysse Bøelva våren 1899.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg