Faktaboks

Edgar Atheling
Født
1050
Død
1125
Levetid - kommentar
fødselsår og dødsår er omtrentlige
Edgar Atheling
Av /British Library 𝒲.

Edgar Atheling, engelsk kongsemne. Han var sønn av Edvard den Landflyktige og sønnesønn av kong Edmund 2 Jernside.

Edgar var nærmeste tronarving etter Edvard Bekjenneren (død 1066), men ble tilsidesatt av Harald Godwinson i 1066 på grunn av sin unge alder. Edgar var igjen kongsemne etter Haralds fall i slaget ved Hastings, og forsøkte uten hell å vinne England tilbake fra Vilhelm Erobreren. Dermed sluttet Edgar fred med normannerne, men flyktet etter hvert til Skottland, der hans søster Margrete var kong Malcolm 3s dronning. Derfra støttet han i 1060- og 1070-årene en rekke mislykkede opprør mot det normanniske herredømmet. Han la til slutt ned sitt krav på tronen og stiftet vennskap med Vilhelm Erobrerens sønn Robert. Sammen deltok de i det første korstog.

Edgar døde omkring 1125. Det finnes ikke opplysninger om han var gift, eller hadde arvinger, men en Edgar Adeling nevnes i Northumberland i 1158 og 1167. Det kan ha vært en etterkommer av Edgar Atheling.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg