Faktaboks

Douglas
Etymologi
gælisk dubh glas, ‘mørkt vann’, etter elven av samme navn
Uttale
dˈʌgləs

Douglas er hovedstaden på øya Man i Irskesjøen, 130 kilometer nordvest for Liverpool, på den andre siden av Irskesjøen. Byen har 27 938 innbyggere ved folketellingen i 2011.

Douglas er sete for øyas parlament, Tynwald (norrønt Þingvǫllr).

Douglas vokste kraftig på 1700-tallet som et resultat av både europeisk og transatlantisk handel og smugling. Gunstig juridisk status og lave lønninger og levekostnader bidro også til byens fremgang. I dag er Douglas sentrum for finans, forretninger, shopping, transport og underholdning.

Douglas er et populært badested og turistmål, og det internasjonale motorsykkelløpet Isle of Man TT (Tourist Trophy) arrangeres i juni hvert år. På klippen St. Mary's Rock, også kjent som Conister Rock, i Douglas Bay ligger Tower of Refuge fra 1832. Damptog trafikkerer strekningen fra Douglas til Port Erin, og var inspirasjon til bøkene om lokomotivet Thomas av Wilbert Awdry.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg