Diablo er en dataspillserie som finner sted i en mørk fantasiverden som stadig blir angrepet av demoner fra Helvete, som også er i krig med engler fra Himmelen. Hovedantagonisten gjennom spillserien er Diablo, en av Helvetes fyrster. Diablo-spillene er såkalte actionrollespill.

Serien utvikles og utgis av det amerikanske spillstudioet Blizzard Entertainment. De to første spillene i serien ble utviklet av Blizzards datterselskap, Blizzard North, som i dag er nedlagt. Etter dette har Blizzard selv tatt hånd om utviklingen av serien.

I Diablo-serien spiller man som en helt som prøver å beseire Helvetes styrker. Serien er kjent for å ha en enkel grunnmekanikk, som stort sett består i at man klikker med musetasten både for å bevege figuren sin og for å angripe fiender. Spillenes dybde ligger i hvordan man velger å utvikle figuren sin etter hvert som man går opp i erfaringsnivå. Det legges også mye vekt på å skaffe stadig bedre utstyr.

Spillestilen styres ofte av hva slags klasse man velger å spille som. Disse varierer fra spill til spill, men inkluderer arketyper som barbar, magiker, munk og demonjeger.

Et av de mest karakteristiske aspektene ved Diablo-spillene er deres bruk av tilfeldig genererte områder. Det vil si at områdene man spiller i endrer seg fra hver gang man starter spillet på nytt, noe som gir stor gjenspillbarhet.

Diablo-serien har blitt en stor salgssuksess. Spillene har også blitt godt mottatt av kritikere, som kanskje særlig har trukket fram de enkle, men underholdende spillmekanikkene og de datagenererte områdene som noen av spillseriens sterkeste kort. Flerspillermodusen, som åpner for samarbeid for inntil fire spillere, regnes også som et vital del av Diablo-opplevelsen.

Enkelte spillergrupper reagerte negativt på deler av Diablo III, og mente blant annet at spillet hadde lite å tilby de som hadde nådd det øverste erfaringsnivået. Spillets interne auksjonshus fikk også kritikk for å ta vekk gleden ved å finne nytt utstyr selv. Mange av disse problemene ble imidlertid ordnet i utvidelsespakken Reaper of Souls.

  • 1996: Diablo
  • 1997: Diablo: Hellfire
  • 2000: Diablo II
  • 2001: Diablo II: Lord of Destruction
  • 2012: Diablo III
  • 2014: Diablo III: Reaper of Souls

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.