Faktaboks

Daniel Clowes
Født
14. april 1961, Chicago, Illinois, USA
Daniel Clowes på Raptusfestivalen 2003.
Daniel Clowes på Raptusfestivalen 2003.
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Daniel Clowes er en amerikansk tegneserieskaper, best kjent for tegneserieromanen Ghost World, som ble filmatisert i 2001.

Clowes begynte å jobbe for humorbladet Cracked, men fikk i 1986 mulighet til å gi ut soloheftet Lloyd Llewellyn på det toneangivende amerikanske forlaget Fantagraphics, som blant annet hadde opplevd suksess med personlige hefteserier som Love and Rockets av brødrene Gilbert, Jaime og Mario Hernandez og Neat Stuff av Peter Bagge.

Gjennombrudd med Ghost World

Etter sju numre av Lloyd Llewellyn startet Clowes heftet Eightball, som han utviklet til å bli en slags soloantologi med en rekke forskjellige typer historier, alt fra ensidere til lengre føljetonger, ofte med bisarr humor eller såre historier om mennesker som føler seg utenfor i det amerikanske samfunnet.

Tre hovedverk er Som en silkehanske støpt i jern, utgitt i 1989–1993 (originaltittel Like a Velvet Glove Cast in Iron, norsk oversettelse i 2006), Ghost World, utgitt i 1993–1997 (originaltittel Ghost World, norsk oversettelse i 2002) og David Boring, utgitt i 1998–2000.

Suksess i Hollywood

Ghost World ble i 2001 filmatisert av Terry Zwigoff etter Clowes' manus. De samarbeidet også om den ikke like suksessfulle Art School Confidential (2006), basert på en tre sider lang Clowes-serie.

Etter arbeidet i Hollywood trappet Clowes ned arbeidet med Eightball betraktelig, foreløpig siste nummer kom ut i 2004. Isteden har han satset på filmmanus og tegneserieromaner som ikke først er trykket som føljetonger i Eightball, som Wilson (2010), Mr. Wonderful: A Love Story (2011) og Patience (2016), som med sine 180 sider er Clowes' mest omfattende verk. Wilson ble filmatisert av Craig Johnson i 2017, med manus av Clowes.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg