Daniel Clowes, amerikansk tegneserieskaper, best kjent for tegneserieromanen Ghost World, som ble filmatisert i 2001. 

Clowes begynte å jobbe for humorbladet Cracked, men fikk i 1986 mulighet til å gi ut soloheftet Lloyd Llewellyn på det toneangivende amerikanske forlaget Fantagraphics, som blant annet hadde opplevd suksess med personlige hefteserier som Love and Rockets av brødrene Gilbert, Jaime og Mario Hernandez og Neat Stuff av Peter Bagge. 

Etter sju numre av Lloyd Llewellyn, startet Clowes heftet Eightball, som han utviklet til å bli en slags soloantologi, med en rekke forskjellige typer historier, alt fra ensidere til lengre føljetonger, ofte med bisarr humor eller såre historier om mennesker som føler seg utenfor i det amerikanske samfunnet. Tre hovedverk er Som en silkehanske støpt i jern, utgitt 1989-1993 (Originaltittel: Like a Velvet Glove Cast in Iron. Norsk oversettelse 2006), Ghost World utgitt 1993-1997 (Originaltittel:  Ghost World. Norsk oversettelse 2002) og David Boring (1998-2000).

Ghost World ble i 2001 filmatisert av Terry Zwigoff etter Clowes' manus. De samarbeidet også om den ikke like suksessfulle Art School Confidential (2006), basert på en tre sider lang Clowes-serie. Etter arbeidet i Hollywood trappet Clowes ned arbeidet med Eightball betraktelig, foreløpig siste nummer kom ut i 2004. Isteden har han satset på filmmanus og tegneserieromaner, som ikke først er trykket som føljetonger i Eightball, som Wilson (2010), Mr. Wonderful: A Love Story (2011) og Patience (2016), som med sine 180 sider er Clowes' lengste enkeltverk.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.