Faktaboks

Constant Permeke
Uttale
permˈeke
Født
31. juli 1886
Død
4. januar 1952

Constant Permeke var en belgisk maler, tegner og billedhugger. Han var blant de fremste representantene for belgisk ekspresjonisme. Sammen med blant andre Frits van den Berghe og Gustave de Smet var han fra 1909 medlem av «Laethem-Saint-Martin-gruppe». Permekes bilder var først påvirket av impresjonismen, men fikk fra 1913 en kraftigere, ekspresjonistisk karakter. Året etter ble han skadet på slagmarken under den første verdenskrig og sendt til England for rekonvalesens hvor han omsider ferdigutviklet sin personlige stil som maler.

Etter krigens slutt i 1918 flyttet Permeke tilbake til Belgia og bosatte seg i den lille byen Jabbeke i nærheten av Oostende. Han malte både landskaper og marinebilder, men var i den påfølgende tiden først og fremst inspirert av bøndene og deres liv og gjengav dem med voldsom styrke i en tung og dyster koloritt, i massive og enkle, monumentale former. Fra 1937 begynte han også å arbeide med skulptur, hovedsakelig kvinneakter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg