Boksen går er en tradisjonell barnelek og en variant av gjemsel.

Regler

Leken starter med at man setter en tom boks, gjerne en hermetikkboks, i midten av en stor, opptegnet ring. Ringen markerer hvor boksen hører hjemme. En av deltakerne blir valgt til å være den som står, en annen velges til å være den som sparker boksen så langt av gårde som mulig. Den som står skal nå løpe og hente boksen, sette den på plass, og telle til femti. I mellomtiden gjemmer alle deltakerne seg.

Etter hvert som deltakerne blir funnet, skal den som står løpe til boksen, sette foten på den, og si navnet til den som er funnet: «Anne på boksen!» Da må Anne komme fram, og dersom hun er den første som blir funnet, er det hun som må stå i neste omgang.

Men den eller de som er funnet, kan også bli befridd. Det skjer ved at en av dem som ikke er funnet, løper bort til boksen, sparker den på nytt og roper «Boksen går!» Den som står må da hente boksen og telle til femti før hen igjen kan begynne å lete.

Varianter

Det finnes mange lokale varianter av boksen går. I stedet for en boks kan man bruke en fast gjenstand, for eksempel en stubbe eller en vegg. Da velger man en som skal stå, blir enige om hvor langt det skal telles, og de andre gjemmer seg. Etter å ha telt til for eksempel 100, roper den som står: «Den som ikke har gjemt seg nå, den må stå!»

Når den som står, finner noen, løper hen til stubben eller veggen, slår på denne og roper «Bom Anne!». Dersom en av dem som har gjemt seg greier å løpe til veggen og nå denne før den som står, slår hen på den og roper «Bom meg!» Da er denne reddet, og slipper å stå.

En annen variant innebærer at noen kan befri alle som er funnet. Det skjer ved at en av de som har gjemt seg, greier å løpe fram og nå veggen før den som står, og rope «Fri!» Da er alle som er funnet fri igjen, og den som står må begynne å telle på nytt mens de andre gjemmer seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg