Avstandsloven og første cosinuslov

Fig.1: Beregning av belysningsstyrke etter avstandsloven og første cosinuslov

av KAR. CC BY SA 3.0

Avstandsloven og første cosinuslov, beregningsmåter for å finne belysningsstyrken i et punkt med utgangspunkt i lysstyrken fra en punktformet lyskilde.

Avstandsloven gjelder dersom en ønsker å finne belysningsstyrken (E) i et punkt (P) som ligger på en flate som står vinkelrett på innfallende lys (A-B på fig.1).

Første cosinuslov gjelder dersom punktet ligger i et plan som står i en vinkel v i forhold til en flate vinkelrett på innfallende lys (C-D på fig.1).

For belysningsstyrken gjelder at E = dΦ / dA = (I · cos v) / r².

r er avstanden (i meter) fra lyskilden til det belyste punktet, dΦ er lysfluksen som er rettet mot flateelementet dA, hvis projiserte areal avhenger av planets vinkel i forhold til lysets stråleretning; større areal jo større vinkelen er. Ved vinkelrett innfallende lys har vi at v = 0°, og cos v har da verdien 1.

Belysningsstyrken i punktet P ved= 0° blir da:

                                               E = I / r² (lux)

Av dette følger av avstandsloven at belysningsstyrken E i punktet P fra en punktformet lyskilde er proporsjonal med lysstyrken i retningen mot punktet, og omvendt proporsjonal med avstanden mellom lyskilden og punktet.

Når det belyste planet er dreiet en vinkel v, gjelder dessuten at belysningsstyrken i punktet P er proporsjonal med cosinus til lysets innfallsvinkel; Eν = Eο · cos v.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.