Avstandsloven og første cosinuslov

Fig.1: Beregning av belysningsstyrke etter avstandsloven og første cosinuslov
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Avstandsloven og første cosinuslov, beregningsmåter for å finne belysningsstyrken i et punkt med utgangspunkt i lysstyrken fra en punktformet lyskilde.

Faktaboks

Også kjent som

Lysberegning etter punktmetoden

Avstandsloven gjelder dersom en ønsker å finne belysningsstyrken (E) i et punkt (P) som ligger på en flate som står vinkelrett på innfallende lys (A-B på fig.1).

Første cosinuslov gjelder dersom punktet ligger i et plan som står i en vinkel v i forhold til en flate vinkelrett på innfallende lys (C-D på fig.1).

Utregning

For belysningsstyrken gjelder at E = dΦ / dA = (I · cos v) / r².

r er avstanden (i meter) fra lyskilden til det belyste punktet, dΦ er lysfluksen som er rettet mot flateelementet dA, hvis projiserte areal avhenger av planets vinkel i forhold til lysets stråleretning; større areal jo større vinkelen er. Ved vinkelrett innfallende lys har vi at v = 0°, og cos v har da verdien 1.

Belysningsstyrken i punktet P ved v = 0° blir da:

E = I / r² (lux)

Av dette følger av avstandsloven at belysningsstyrken E i punktet P fra en punktformet lyskilde er proporsjonal med lysstyrken i retningen mot punktet, og omvendt proporsjonal med avstanden mellom lyskilden og punktet.

Når det belyste planet er dreiet en vinkel v, gjelder dessuten at belysningsstyrken i punktet P er proporsjonal med cosinus til lysets innfallsvinkel; Eν = Eο · cos v.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg