Fig.1: Beregning av belysningsstyrke etter avstandsloven og første cosinuslov
.
Lisens: CC BY SA 3.0

Avstandsloven og første cosinuslov er beregningsmåter for å finne belysningsstyrken i et punkt med utgangspunkt i lysstyrken fra en punktformet lyskilde.

Faktaboks

Også kjent som

Lysberegning etter punktmetoden

Avstandsloven gjelder dersom en ønsker å finne belysningsstyrken (E) i et punkt (P) som ligger på en flate som står vinkelrett på innfallende lys (A-B på fig.1).

Første cosinuslov gjelder dersom punktet ligger i et plan som står i en vinkel v i forhold til en flate vinkelrett på innfallende lys (C-D på fig.1).

Utregning

For belysningsstyrken gjelder at E = dΦ / dA = (I · cos v) / r².

r er avstanden (i meter) fra lyskilden til det belyste punktet, dΦ er lysfluksen som er rettet mot flateelementet dA, hvis projiserte areal avhenger av planets vinkel i forhold til lysets stråleretning; større areal jo større vinkelen er. Ved vinkelrett innfallende lys har vi at v = 0°, og cos v har da verdien 1.

Belysningsstyrken i punktet P ved v = 0° blir da:

E = I / r² (lux)

Av dette følger av avstandsloven at belysningsstyrken E i punktet P fra en punktformet lyskilde er proporsjonal med lysstyrken i retningen mot punktet, og omvendt proporsjonal med avstanden mellom lyskilden og punktet.

Når det belyste planet er dreiet en vinkel v, gjelder dessuten at belysningsstyrken i punktet P er proporsjonal med cosinus til lysets innfallsvinkel; Eν = Eο · cos v.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg