Faktaboks

Alexander Payne

Constantine Alexander Payne

Født
10. februar 1961, Omaha, Nebraska, USA
Alexander Payne
Alexander Payne
Av /𝒲.
Lisens: CC BY SA 3.0

Alexander Payne er en manusforfatter, filmregissør og produsent fra USA. Han er to ganger vinner av Oscar-prisen for beste tilrettelagte manus, med Sideways (2004) og The Descendants (2011).

Han studerte film ved UCLA Film School i California, og debuterte som spillefilmregissør med Citizen Ruth (1996) før han skrev manus til og regisserte den politiske komedien Election (1999), med Reese Witherspoon og Matthew Broderick. Payne fulgte deretter opp med en serie intelligente dramakomedier om trøblete menneskelige relasjoner, ofte med familien og mannen i fokus, som i About Schmidt (Hva angår Schmidt, 2002), med Jack Nicholson, og kritiker- og kinosuksessen Sideways (2004; Oscar for beste manus), som portretterer mannlig midtlivskrise.

Både The Descendants (2011; Oscar for beste manus), med George Clooney, og Nebraska (2013), med Bruce Dern, handler om angrende fedre som prøver å gjenopprette et godt forhold til sine barn.

Tre ganger er Payne blitt Oscar-nominert for beste regi: Sideways, The Descendants og Nebraska.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg